Rhum Damoiseau … alebo môže byť kvalitný rum aj chutný?

Odpoveď na túto otázku je jednoznačne pozitívna a to z niekoľkých dôvodov 

   

Značka Damoiseau je rodinná firma, ktorá sa zaoberá výrobou rumu už niekoľko generácii na malom ostrove Guadeloupe v karibskom mori. Patrí medzi bývalé francúzske kolónie a aj tento fakt sa podpísal pod celkovú kvalitu vyrábaných rumov. Ostrov totiž patrí medzi producentov tzv. agricole rhumu, pre výrobu ktorého sú stanovené veľmi prísne kritéria. Značka Damoiseau samozrejme myslela pri výrobe aj na rôznorodosť svojich konzumentov a preto na svoje si prídu nie len milovníci poctivých plantážnických rumov, ale aj vyznávači sladkých, tropických likérov a ochutených rumov, ktorým fandí hlavne nežnejšie pohlavie.

Celý proces výroby rumu prechádzal radou úprav a vylepšení. Všetko sa dnes začína tak, ako aj pred mnohými rokmi. Na poli, kde sa pestuje cukrová trstina ako hlavná plodina pri výrobe rumu.

 

Zber cukrovej trstiny

Od cukrovej trstiny až po konečný produkt – rum, je proces prácny a zložitý.

Môžeme ho rozdeliť do niekoľkých fáz:

Prvá fáza: Rezanie a mletie cukrovej trstiny – zber od Januára do Júla, rezanie stoniek a vytláčanie šťavy a jej filtrácia.

Druhá fáza: Fermentácia – pridaním kvasníc sa premení surovina na alkohol.

Tretia fáza: Destilácia – zahriatím kvapaliny sa oddelí voda od alkoholu a aromatických častíc. Výsledný rum má vo všeobecnosti obsah alkoholu cca. 89%. Pred predajom sa zriedi vodou na 40%, 50%, alebo 55%.

Štvrtá fáza: Riedenie – rum sa v nerezových nádobách zriedi s vodou z reverznej osmózy a zaguľatí sa                                                                                  buket.

                                                                              Piata fáza : Starnutie – Niektoré rumy sa umiestňujú na niekoľko mesiacov do dubových sudov, aby sa                                                                                    vytvorili zlaté a jantárové rumy. Najlepšie šarže sa umiestňujú do dubových sudov na niekoľko rokov, aby                                                                                  sa z nich vytvorili ročníkové rumy.

Zrenie rumov v dubových sudoch

 

 

 

 

 

 

 

Klasické rumy

To, čím sa odlišujú klasické rumy Damoiseau od ostatných rumov na trhu, sú ich bohaté arómy, ktoré sa vyznačujú jemnými, sladkými, kvetinovými a korenistými tónmi.

Tento klasický biely rhum sa vyrába fermentáciou a následnou destiláciou čerstvej šťavy z cukrovej trstiny. Následne dozrieva najmenej 6 mesiacov v dubových sudoch. Oplýva výraznou chuťou cukrovej trstiny, s trávnatým podtónom. Barmani ho s obľubou používajú na výrobu tých najlepších miešaných drinkov, ale môžete si ho vychutnať aj čistý, s ľadom.

 

Rumy arrangés & rumové likéry

Rumy arrangés  a rumové likéry sú spojením čerstvého tropického ovocia alebo smotany a agricole rhumu z Guadeloupe. Ich sladkosť a aromatická komplexnosť vnesú do Vašich koktejlov voňu a chuť exotiky.

Damoiseau Rhum Arrange Ananas & Vanille 

Dokonalé spojenie čerstvého ananásu a vanilky. Ovocie sa ručne aranžuje a obsah fľaše sa následne doplní rumom. Macerácia prebieha po dobu najmenej 1 roka.

Damoiseau Rhum Arrange Mangue Passion 

Vaša najobľúbenejšia kombinácia, čerstvé mango a marakuja, k tomu už len vanilkový lusk, kvalitný agricole rhum, 12 mesiacov macerácie a dokonalý produkt je na svete.

Damoiseau Shrubb Liqueur 

Exotický, osviežujúci a naozaj návykový. Tento likér v sebe spája chuť pomarančov, pomarančovej kôry a tropického korenia. Veľmi obľúbená je aj jeho kombinácia s tonicom alebo proseccom.

Damoiseau Créme au Rhum Vieux

Damoiseau cream je likér, ktorý spája sladkosť smotany so silou rumu z Guadeloupe. Jeho jedinečná hladkosť a aromatická komplexnosť je doplnená exotickou vôňou vanilky, karamelu, orieškov a bielej čokolády.

 

Rhum Blend

Zaujímavou novinkou v ponuke Destilérie Damoiseau sú tzv. “blendované rhumy. Ide o zmes agricole rhumu (60%) a melasového rhumu (40%)

Damoiseau Concordia

Concordia znamená v latinčine „harmónia“. Ide o zmes rhumov agricole z liehovaru Damoiseau (60%) s tradičnými rumami z Guadeloupe (40%). Oba zreli minimálne 4 roky v malých sudoch z amerického bieleho dubu.

Damoiseau Statera 

Statera znamená v latinčine „rovnováha“. Ide o zmes rhumu agricole z liehovaru Damoiseau (60%) s tradičnými rumami z Guadeloupe (40%). Dozrieva 5 až 6 rokov v malých sudoch z amerického bieleho dubu.

 

 

Les Rhum Vieux – starené rhumy 

Tieto rhumy sa tradične označujú podobne ako koňaky, teda V.O, V.S.O.P, X.O. alebo Rhum vieux, keďže Guadeloupe je zámorským departmentom Francúzska.

Vyrábajú sa výlučne z čerstvej šťavy z cukrovej trstiny, podľa dôsledne dodržiavaných tradičných metód. Zrenie prebieha v sudoch z bieleho duba, v ktorých predtým dozrieval bourbon. Rumy agricole dozrievajú zvyčajne 3 – 12 rokov. Postupom času získavajú svoju typickú farbu, drevité a korenisté tóny.

                                         

 

Ročníkové – Vintage Rhums

Damoiseau Vintage Rhums sú výnimočné svojou chuťou, výrobou aj vzhľadom. Získali množstvo medzinárodných ocenení, exportujú sa do viac ako 30tich krajín sveta, a získavajú si čím ďalej tým viac fanúšikov.

                                           

Zľava!

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.