Rhum Agricole – viete ako chutí ?
Rhum agricole je francúzsky termín pre rumy z cukrovej trstiny pôvodne destilované na francúzskych karibských ostrovoch z čerstvo vytlačenej šťavy z cukrovej trstiny namiesto melasy.
Rhum je termín, ktorý odlišuje rum vyrobený z melasy vo francúzsky hovoriacich lokalitách West Indies.
Šťava z trstiny väčšinou pochádza z Haiti, Martinique a ostrovov Guadeloupe Marie-Galante, Grande-Terre a Basse-Terre, ale je vyrábaný po celom Karibiku, vrátane Trinidadu, Panamy, Dominikánskej republiky a Grenady. V Indickom oceáne na Mauríciu a na ostrove Réunion.
Väčšina rumov je vyrábaná z melasy, vedľajším produktom rafinácie cukru. Keď Francúzsko začalo vyrábať cukor z cukrovej repy, ceny cukru klesli a cukrovary vo francúzskych karibských štátoch nemohli prežiť len výrobou cukru. Čerstvá trstinová šťava bola preto k dispozícii na kvasenie a destiláciu rumu.
Rumy z trstinovej šťavy z Martiniku sú označené ako “AOC Martinique Rhum Agricole”, pretože francúzske a európske právo umožňovalo označenie “Appellation d’Origine Contrôlée” (chránené označenie pôvodu) pre rumy vyrábané na ostrove Martinik, ktoré spĺňajú určité miestne normy. Toto označenie je jedinečné pre Martinik a nedefinuje kategóriu trstinovej šťavy rum alebo rhum agricole.
Na Martiniku sa rumy z cukrovej trstiny označujú AOC a zvyčajne sa destilujú na 70% alkoholu potom sa zrazia na 40 až 55 % pri fľaškovaní. Môžu byť staré len niekoľko mesiacov (aspoň 3 mesiace pre AOC Martinique Rhum agricole) alebo až niekoľko rokov. Po troch rokoch stárnutia v dubových sudoch sa môže nazývať “rhum vieux” alebo “starý rum”.
Štrnásť liehovarov na Martiniku produkuje rhum agricole. Medzi najznámejšie patria Habitation Clément v Le Francois, Depaz v Saint-Pierre a Saint-James Distillery v Sainte-Marie.
Súostrovie Guadeloupe je často uvádzané ako jedna z najlepších destinácií kde je rhum cenený svojou nezameniteľnou chuťou. Na Guadeloupe je deväť tradičných liehovarov hodnotených mnohými oceneniami. V oblasti Basse-Terre nájdete Domaine de Severin, Distillerie Bologne, Distillerie Longueteau a Distillerie Reimonenq . V Grande-Terre sa nachádza Distillerie Damoiseau a v meste Marie-Galante sa nachádzajú Distillerie Bellevue, Distillerie Bielle a Distillerie Poisson (tiež známy ako Rhum du Père LaBat).
Zvyšok Karibiku produkuje rum z trstinovej šťavy rôzneho veku. Najpozoruhodnejšie sú barbankurské rumy z Haiti, ktoré majú vek do štyroch, osem a pätnásť rokov. Forma rumu z cukrovej šťavy sa najskôr objavila v Brazílii, kde sa nazýva Cachaça.
Z vlastnej skúsenosti Vám viem povedať, že rumy agricole sú špecifické svojou chuťou ale aj silou ktorá je iná ako u klasických rumov z melasy.
Nájdu sa medzi nimi aj také ktoré ulahodia milovníkom sladšieho pitia ako je napr. Clement Créole Schrubb ktorý však nato, že patrí medzi likéry má celkom zaujímavých 40% alkoholu. Chuť týchto skvostov Karibiku je fantastická aj keď by sa dalo povedať, že pre ozajstných chlapov.
Sme na začiatku objavovania niečoho nového, čo doteraz sme v našich končinách nemali. Verím, že sa tieto rumy dostanú do pevedomia a budú obľubené tak ako aj tie z melasy.
Objavte tieto rumy s nami priatelia
Nazdravie